Για να διαπιστώσουμε αν ένας Δήμος έχει Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, ανατρέχουμε σε δύο σημεία: στον ιστότοπο του Δήμου και στη Δι@ύγεια.
Δεδομένης της αρχής της δημοσιότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη δράση της Δημόσιας Διοίκησης, κάθε Δήμος οφείλει να δημοσιεύει τουλάχιστον σε αυτά τα δύο σημεία τις αποφάσεις που λαμβάνει.
Τί σημαίνει όταν σ' έναν Δήμο αναγράφεται πως «Δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη πληροφορία»;
Σημαίνει πως ενώ ο Δήμος είναι υποχρεωμένος βάσει του Ν. 3852/2010 να επιλέξει Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, εντούτοις δεν έχει βρεθεί κάποια σχετική πράξη που να υποδεικνύει ότι έχει προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες επιλογής.
Τί είναι ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης;
Ο Συμπαραστάτης αποτελεί θεσμό διαμεσολάβησης μεταξύ των πολιτών, των επιχειρήσεων και του Δήμου ή της Περιφέρειας, αποσκοπώντας στον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης, στη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών αρχών και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου.
Ποιοί Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν Συμπαραστάτη του Δημότη;
Σύμφωνα με τον Ν. 4623/2019 Αρ. 7 παρ. 2, ο θεσμός του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης απευθύνεται "στους δήμους άνω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων, καθώς και στους νησιωτικούς δήμους".
Γιατί ένας Δήμος δεν έχει Συμπαραστάτη του Δημότη ενώ είναι υποχρεωμένος να έχει;
Ο Ν. 3852/2010 δεν προβλέπει κάποια κύρωση για τους Δήμους που οφείλουν να κινήσουν τις διαδικασίες επιλογής Συμπαραστάτη του Δημότη αλλά δεν το κάνουν. Ωστόσο, οι αιτίες που μπορεί κάποιος Δήμος να μην προβαίνει στην επιλογή Συμπαραστάτη, συχνά οφείλονται σε κάποιες "παρανοήσεις" γύρω από τον θεσμό.