Ο Ιωάννης Φύτρος παρουσιάζει το symparastatis.gr

Σε μια γεμάτη και πολύ εποικοδομητική μέρα, το Παρατηρητήριο Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης άφησε το πρώτο "στίγμα" του στην Κοινωνία των Πολιτών και την Ανοικτή Διακυβέρνηση, συμμετέχοντας στο διαγωνιστικό μέρος του WeOpenGov που έλαβε χώρα στο 2ο Forum του την Τρίτη, 5 Μαρτίου 2024, στο Πολεμικό Μουσείο. Ο ιδρυτής του Παρατηρητηρίου, Ιωάννης Φύτρος, κατά την παρουσίαση του εγχειρήματος επικεντρώθηκε στους λόγους που οδήγησαν στην υλοποίηση του symparastatis.gr, τονίζοντας την ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία στην τοπική αυτοδιοίκηση, εν μέσω των προκλήσεων διαφθοράς και κακοδιοίκησης που αντιμετωπίζει γενικότερα η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα.

Κατά την παρουσίαση προβλήθηκε το ισχύον νομικό πλαίσιο του θεσμού του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης και ο ρόλος του στην αντιμετώπιση της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς, βελτιώνοντας τη σχέση μεταξύ πολιτών και τοπικών αρχών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις παθογένειες της εφαρμογής του θεσμού στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο ότι, παρά την υποχρέωση ορισμένων δήμων να εκλέξουν συμπαραστάτη, πολλοί απέτυχαν να το πράξουν λόγω νομικών, διοικητικών ή και πολιτικών εμποδίων. Το symparastatis.gr παρουσιάστηκε ως μια πλατφόρμα που συγκεντρώνει πληροφορίες για την εφαρμογή του θεσμού αυτού σε κάθε δήμο και περιφέρεια, αποσκοπώντας στην ενίσχυση του δικαιώματος των πολιτών στην ενημέρωση καθώς και στην καλλιέργεια της ευαισθητοποίησης τόσο των πολιτών όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης απέναντι στο θεσμό αλλά και στις αρχές που ο ίδιος καλείται να προασπίσει, δηλαδή της νομιμότητας, της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της αποτελεσματικότητας, της αμεροληψίας και της χρηστής διοίκησης. Ως παράδειγμα αυτής της στόχευσης, αναφέρθηκε και η ανοιχτή επιστολή που απεστάλη στις 5 Ιανουαρίου 2024 στους 212 δήμους που οφείλουν να επιλέξουν συμπαραστάτη, υπενθυμίζοντάς τους αυτή την υποχρέωση και περιγράφοντας συνοπτικά το ρόλο και την αξία αυτού του θεσμού.

Αξίζει να αναφερθούν επίσης και δύο ακόμη προτάσεις που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του διαγωνιστικού μέρους του WeOpenGov: το “Παρατηρητήριο εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης – AI Watch” που παρουσιάστηκε από τον κ. Ιωάννη Κοτρώνη, καθώς και η πρόταση “Μένω στην Ελλάδα – Το ήξερες ότι…” που παρουσιάστηκε από τις κ. Ιωάννα Παλαιοπάνου, Αραβέλλα Σαλονικίδου, Ευγενία Περδίκη και Βαρβάρα Βάμβουρα – μια εξαιρετική πρόταση που τελικώς κέρδισε και το πρώτο βραβείο.

Τέλος, ιδιαίτερα τιμητική για το Παρατηρητήριο Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ήταν η ξεχωριστή αναφορά του εκτελεστικού διευθυντή της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας, Δρ. Άγγελου Κασκάνη, κατά το κλείσιμο του 2ου φόρουμ και την απονομή του βραβείου. Ο ίδιος, εξέφρασε την πρόθεση της ΔΔΕ να στηρίξει τα δύο Παρατηρητήρια που παρουσιάστηκαν, καθώς όπως ανέφερε “ενστερνίζονται πολλές από τις βασικές αρχές διαφάνειας για πολιτική ακεραιότητα, για συμμετοχή, για διαφύλαξη των δικαιωμάτων πολιτών και ενίσχυση της δημοκρατίας”.

Δείτε τη βιντεοσκοπημένη παρουσίαση του symparastatis.gr :
[διαθέσιμη με ελληνικούς υπότιτλους]

Διαβάστε επίσης: