Το Παρατηρητήριο στο Δήμο Διονύσου

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και κατά γενική ομολογία επιτυχημένη εκδήλωση έλαβε χώρα την Τετάρτη 27 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου, με θέμα την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και το ρόλο του Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης στη Δημόσια Διοίκηση.

Στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Δήμο Διονύσου, αναπτύχθηκαν τα άκρως επίκαιρα ζητήματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη μέσα από ένα άκρως ενδιαφέρον πάνελ ομιλητών, που περιλάμβανε:
- την κα Τσομπανίδου Γεωργία, Αντιδήμαρχο Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Νέας Ιωνίας, Μηχανικό Μεταλειολόγο Μετσόβιου Πολυτεχνείου,
- τον κ. Φύτρο Ιωάννη, Ιδρυτή του Παρατηρητηρίου Συµπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης
- την κα Παπανδρέου Ευαγγελία (Λιάνα), τ. Συµπαραστάτρια του Δημότη & Επιχείρησης στο Δήμο Ραφήνας - Πικερµίου, Δικηγόρο και Διαμεσολαβήτρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης
- τον κ. Κιούκη Δημήτριο, νεοεκλεγέντα Συµπαραστάτη του Δημότη & Επιχείρησης στο Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Επιχειρηµατία και Σύμβουλο Επιχειρήσεων
Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Ιωακείμ Αμπαρτζίδης, Πρόεδρος Δημοτικού Συµβουλίου του Δήμου Διονύσου και Πολιτικός Αναλυτής, ενώ χαιρετισμό απήυθυνε και η Δήμαρχος Διονύσου, Κατερίνα Μαϊχόσογλου.

Η Γεωργία Τσομπανίδου ξεκίνησε αναδεικνύοντας τη σημασία και το ρόλο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και δει της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Ιωάννης Φύτρος ο οποίος είχε την ευκαιρία να αναδείξει μια διαφορετική πλην κρίσιμη πτυχή του ψηφιακού μετασχηματισμού που είναι η ανοικτή διακυβέρνηση, παρουσιάζοντας και το Παρατηρητήριο ως ένα παράδειγμα για τον τρόπο που αξιοποιείται η τεχνολογία για την ενίσχυση των αρχών της ανοικτής διακυβέρνησης με έμφαση στη διαφάνεια, εν προκειμένω μέσα από την ενδυνάμωση ενός θεσμού που προασπίζεται τα δικαιώματα του πολίτη στην τοπική αυτοδιοίκηση και επιδιώκει ενεργά τη βελτίωση της λειτουργίας της.

Κατόπιν, η Λιάνα Παπανδρέου, σε μια ομολογουμένως εξαιρετική εισήγηση, ανέπτυξε τον ουσιαστικό ρόλο, τη σημασία και τις δυνατότητες του Συμπαραστάτη του Δημότη μέσα από την εμπειρία της ως τ. Συµπαραστάτρια του Δημότη & Επιχείρησης στο Δήμο Ραφήνας - Πικερµίου. Τέλος, ο Δημήτρης Κιούκης κατέδειξε τη σημασία της υποστήριξης του θεσμού του Συμπαραστάτη από το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναφέροντας μάλιστα πως στην περίπτωση του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης έχει ήδη ξεκινήσει να απασχολείται με υποθέσεις μείζονος σημασίας, παρά το ελάχιστο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την εκλογή του ως Συμπαραστάτης.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Παρατηρητήριο Συµπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, παράλληλα με την εισήγηση του ιδρυτή του προβλήθηκε και σχετική παρουσίαση, η οποία δημιουργήθηκε με τη χρήση του Reveal.js, ενός εργαλείου ανοικτού κώδικα που επιτρέπει τη δημιουργία διαδικτυακών παρουσιάσεων. Ως εκ τούτου, όχι μόνο έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ελεύθερη και προσβάσιμη σε όλους, αλλά έχει και την πρακτικότητα του να μπορεί να παρουσιαστεί και να διαμοιραστεί άμεσα μέσω διαδικτύου, αλλά και να περιέχει πλήθος παραπομπών και συνδέσμων για την πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων γύρω από τα θέματα που αναπτύχθηκαν.

Δείτε την Παρουσίαση

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Βίκυ Καβαλλάρη και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πεντέλης, Παναγιώτης Πανάγος. Ακολούθησε μια ζωντανή και αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό, κατά την οποία σχολιάστηκαν και οι αγκυλώσεις στην εφαρμογή του θεσμού, ανάμεσά τους και κάποιες συχνές παρανοήσεις γύρω από τον Συμπαραστάτη του Δημότη/Πολίτη. Η εκδήλωση προβλήθηκε και ζωντανά στο κανάλι του Δήμου Διονύσου στο Youtube δίνοντας τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων και διαδικτυακά. Δείτε τη βιντεοσκοπημένη εκδήλωση:

Διαβάστε επίσης: